Пловдив подава ръка на някогашните си конкуренти за титлата Европейска столица

...
Пловдив подава ръка на някогашните си конкуренти за титлата Европейска столица
Коментари Харесай

Пловдив подава ръка на бившите си конкуренти за важната 2019-а

Пловдив подава ръка на тогавашните си съперници за купата " Европейска столица на културата " през 2019-а, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg

В понеделник Отечествен фронт " Пловдив 2019 " отваря своите предложения към София и Югозападен район, Варна и Велико Търново и район, кандидатствали дружно с града под тепетата, само че в последна сметка - изгубили борбата.

Отворените предложения ще са планове на обща стойност 500 000 лв., лимитът на един план пък ще е до 50 000 лв., разясниха от фондацията. Така неуспелите колективи в този момент ще имат опция да осъществят своите хрумвания.

Инициативата " Европейска столица на културата " е най-престижната купа в региона на културата на Стария континент. Замислена е за да способства за доближаването на европейските нации. Решение за нейното осъществяване е взето през юни 1985 година от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по самодейност на тогавашния именит министър на културата на Гърция - Мелина Меркури. В интервала след 1985 година повече от 40 градa са определени за купата " Европейска столица на културата " – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първичния си план - да акцентира благосъстоянието и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да предизвиква по-доброто взаимно опознаване сред европейските жители и да подхранва чувството за принадлежност към една и съща европейска общественост.

Решението Пловдив да кандидатства за купата се ражда през 2010 година, когато група актьори и интелектуалци се сплотяват към тази идея. Сред тях са и някои от хората, работили за реализирането на Европейския месец на културата в Пловдив през 1999 г. Инициативата е подкрепена от локалната власт и на 27 септември 2011 година е основана Общинската фондация " Пловдив 2019 “, която има за цел да провежда и осъществя плана. 

Градът под тепетата е определен за " Европейска столица на културата 2019 " с решение на 13-членно интернационално жури на 5 септември 2014 година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР